Home > Kalender > archeduc, dienst erfgoed provincie Vlaams-Brabant, het MOT, het Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei, provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Brabantse Kouters > Van molen naar bakoven – UITGESTELD

Van molen naar bakoven – UITGESTELD

Door het coronavirus wordt deze activiteit jammer genoeg uitgesteld.

Er wordt later een nieuwe datum voorgesteld. Meer informatie kan je krijgen bij Archeduc via info@archeduc.be.

Dol op versgebakken brood en gefascineerd door molens? Tijdens deze workshop maak je kennis met het volledige productieproces van ambachtelijk brood. In de voormiddag brengen we een bezoek aan de Heetveldemolen. Molenaar Hubert toont hoe graan gemalen wordt en vertelt over de geschiedenis van de molen en het Pajotse granennetwerk.

Na de middag trekken we naar Bever om er zelf brood te bakken met zuurdesem. We gaan stap voor stap aan de slag: van het maken van de zuurdesem, over het kneden van het deeg tot het opstoken van de oven en het bakken van het brood.

Een ideaal startpunt voor beginnende broodbakkers, maar ook voor wie al wat ervaring heeft en graag nieuwe kneed- en baktechniek leert kennen. Je gaat naar huis met een zuurdesemstarter, zelf gekneed deeg en een brood.

Praktisch

  • zaterdag 25 april van 10u30 tot 16u30
  • Heetveldemolen vzw, Munkbaan 1, 1570 Tollembeek
  • deelnameprijs: 30 euro
  • inschrijven verplicht
  • Breng je lunch en een schort mee. We lunchen aan de Heetveldemolen (drankje inbegrepen in de prijs). Verplaatsing naar Bever voor de namiddagactiviteit gebeurt met eigen vervoer (met de wagen 10 min rijden). Lukt het niet je zelf te verplaatsen, neem contact op met Archeduc.

Activiteitenreeks rond bakovens

Bakovens zijn bedreigd. Niet alleen de ovens zelf verdwijnen, maar ook de techniek om ze te bouwen en de kennis om ze te gebruiken gaan verloren.

Op veel plaatsen in Halle-Vilvoorde staan er nog oude bakovens. Archeduc, Dienst Erfgoed provincie Vlaams-Brabant, het MOT, het Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei en Regionaal Landschap Brabantse Kouters willen een breed publiek laten kennismaken met dit erfgoed.

Om mensen opnieuw samen te brengen rond de bakovens organiseren we in 2020 een hele reeks inspirerende activiteiten en workshops. Op unieke locaties in de regio kan je de ovens komen ontdekken en leer je alles over de bijhorende technieken. En we maken uiteraard ook tijd om te proeven van al het lekkers dat uit zo’n oven komt!

Dit evenement past in de bakovenactiviteitenreeks. Check zeker ook de andere activiteiten in onze agenda of op de website van Archeduc.

 


Aanmelden voor dit evenement is via deze website helaas niet mogelijk. Contacteer RLGC voor meer informatie.