Natuur en landschap

BijenbijenBijen maken honing, dat weet toch iedereen? En toch doen ze dat niet allemaal. Bijen zijn insecten die gespecialiseerd zijn in bestuiving van planten, omdat ze voor hun voedsel afhankelijk zijn van bloemen die hen stuifmeel en nectar leveren.

Naast de honingbijen zijn er ook wilde bijen, waaronder de solitaire bijen en de hommels. In Vlaanderen komen meer dan 350 soorten wilde bijen voor met elk een verschillende levenswijze. Wilde bijen zijn nooit agressief en zorgen, net zoals de honingbij, voor de bestuiving van verschillende land- en tuinbouwgewassen en vele natuurlijke planten, ook de planten in je tuin.

Kansen om het de bijen een beetje aangenamer te maken, laat RLBK niet liggen. Zo is het aanleggen van gemengde hagen, heggen of houtkanten een goed voorbeeld. Er is veel variatie in het aantal soorten en dus ook verschillende soorten stuifmeel voor de bijen, die hier van vroeg in de lente tot laat in het najaar kunnen smullen. Dit geldt ook voor hoogstamboomgaarden.

 

Aan de slag

 

Je kan bijen op weg helpen door te besparen op maaibeurten van je groene gazonnetje. Vermoedelijk is er wel een stukje dat je niet zo intensief gebruikt. Hier kan je perfect het maaien beperken tot één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Belangrijk hierbij is het maaisel wel mee af te voeren. Als je dit lang genoeg volhoudt, krijg je naast het gras heel wat wilde bloemen en kleuren er gratis bij. Ideaal voor onze bruingeel gestreepte vrienden!

Je kan een stapje verder gaan door een stukje om te spitten en in te zaaien met een pakketje wilde bloemenmengsel. Hetzelfde jaar heb je al resultaat en gegarandeerd mooie tuinfoto’s!

Het grootste plezier doen we bijen met een heuse bijenrand waar een landbouwer een strook van zijn akker laten inzaaien met een één- of meerjarig bloemenmengsel. Een walhalla van voedsel waarvoor de landbouwer in ruil een prima bestuiving van zijn gewassen krijgt.

Heb je hulp nodig bij één van deze maatregelen? Neem dan contact op via lies.heirman@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Benieuwd hoe jij het Vosje of het Roodgatje kan helpen? Zoem dan eens door de folder ‘Wilden bijen in nood. Hoe kan jij helpen?’ van Natuurpunt. Op de portaalsite Leve de bijen vind je ook heel wat info rond solitaire bijen, honingbijen en hommels