Natuureducatie

Home > Natuureducatie > Natuuruitleenkoffers

NatuuruitleenkoffersnatuuruitleenkofferIedereen kan een natuuruitleenkoffer ontlenen, of je nu particulier bent of lid van een vereniging of school. Elke koffer is voorzien van materiaal om bijvoorbeeld de strooisellaag van een bos of tuin onder de loep te nemen, de grote boom op de speelplaats te meten of met een verrekijker vogels te beloeren. Of wil je weten hoe het met het water in het beekje bij jou in de buurt gesteld is?

Ontdekdoos ‘Paddenstoelen’ – kleuters

Materiaal om met de allerkleinsten te werken rond het thema ‘paddenstoelen’: liedjes, knutselideetjes, voorleesboekjes, demonstratiemateriaal en spelletjes.

Ontdekdoos ‘Slak’ – kleuters

Materiaal om met de allerkleinsten te werken rond het thema ‘slak’: kleurplaat, aquariumbakje, loeppotjes, handpop, slakkenspel, zoekkaart, slakkenglas.

Ontdekdoos ‘Lieveheersbeestje’ – kleuters

Materiaal om met de allerkleinsten te werken rond het thema ‘lieveheersbeestje’: voorleesverhaal, handpoppen, zoekkaart, puzzel, vloer-tel-domino-spel, loeppotjes.

Ontdekdoos ‘Kikker’ – kleuters

Materiaal om met de allerkleinsten te werken rond het thema ‘kikker’. Een grote, levensechte poel is afgebeeld op een vloerkleed en kan je als rode draad gebruiken voor alle opdrachten uit de koffer: voorleesverhaaltjes, handpoppen, poel met diertjes, spelletjes, kleurplaten, vriendenboekje.

Ontdekdoos ‘Water’ – peuters en  kleuters

Materiaal om met de allerkleinsten te werken rond het thema ‘water’: zoekkaarten, netjes, loepenpotjes, ontwikkelingsstadia kikker…

Cd-rom ‘Een beroemde wereldreiziger’ – lager onderwijs

Een beroemde wereldreiziger is een cd-rom die een hele reeks uitgewerkte lessen bevat over de zwaluw. Voor elke graad zijn aparte activiteiten en lessen uitgewerkt die beantwoorden aan vaardigheden zoals taal, wiskunde, L.O, W.O. …

Koffer ‘Bodemdieren’ – 1e graad lager onderwijs

Kleine diertjes vangen met een insectenzuiger of lepel, waarnemen met een loeppotje en herkennen op een zoekkaart.

Koffer ‘Wonderweb’ – 2e en 3e graad lager onderwijs

In de directe omgeving van de school ontdekt u de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten, de relaties tussen gevonden dieren en planten en het belang van die verscheidenheid.

Koffer ‘Waar is de boswachter?’ – 2e graad lager onderwijs

De boswachter kreeg een klachtenbrief van een boze wandelaar die eraan twijfelt of hij zijn werk nog wel doet. Niet leuk, zo’n klachtenbrief, vindt de boswachter, dus stelt hij alles in het werk om te bewijzen dat hij zijn werk wel nog goed doet. Omdat hij daarbij hulp kan gebruiken, stuurt hij een brief naar de school. Misschien willen de leerlingen hem graag helpen?

Koffer ‘Weer’ – 2e en 3e graad lager onderwijs

Weerinstrumenten en lesbladen om het weer te meten zoals een thermometer, pluviometer, anemometer…

Koffer ‘Biologisch en fysisch wateronderzoek’ – 3e graad lager onderwijs

Door middel van eenvoudige proefjes onderzoeken de leerlingen hoe gezond het water is.

Koffer ‘Leren van Buiten’ – 1e tot 3e graad lager onderwijs

Vogels beloeren met de verrekijker of bloemen en beestjes bewonderen met de loep. Doe-dingen voor iedereen!

Cd-rom ‘Een beroemde wereldreiziger’ – 1e graad secundair onderwijs

‘Een beroemde wereldreiziger’ is een cd-rom die een reeks uitgewerkte lessen bevat over de zwaluw: een powerpointpresentatie, een brochure en krantenknipsels, een knutselopdracht, een educatief spel (zwaluwbord), poëzie en een inventarisatieformulier om zwaluwnesten in de buurt van de school op te volgen.

Koffer ‘Biologisch, chemisch en fysisch wateronderzoek’ – secundair onderwijs

Door middel van eenvoudige proefjes onderzoeken de leerlingen hoe gezond het water is.

 

Op stap?

 

Wil je graag een koffer ontlenen of de cd-rom opgestuurd krijgen? Aarzel dan niet contact op te nemen via marleen.wauters@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Alle informatie over het natuureducatief aanbod kan je ook vinden in de NME-brochure.